Marka Delikatessen przygotowała kolejną odsłonę kolekcji zimowej. Pierwszą mogliście obejrzeć tutaj.
Inspiracją do powstania kolekcji był jarmuż. Zwany niekiedy kapustą liściastą lub bezgłową, to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia, będąca jedną z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w Europie. Charakterystyczne są dla niego długie, kędzierzawe liście, które tworzą rozetę. Jarmuż ma silnie rozwinięty korzeń. To też jedna z nielicznych roślin odpornych na mróz – możemy zbierać go zimą. Niska temperatura pozbawia go też charakterystycznej goryczki. Jarmuż znany jest także jako superfood. Zawiera nadzwyczajnie dużo witamin, błonnika i różnego rodzaju mikroelementów. To właśnie bogactwo i wartości odżywcze tej rośliny stały się inspiracją do poszukiwania tkanin o wyjątkowych strukturach.
W kolekcji Delikatessen jesień-zima 2014/15 projektanci wykorzystali takie tkaniny jak: gotowane wełny, grube zimowe bawełny, tweedy jedwabno-wełnianie. Jedną z charakterystycznych tkanin jest japoński pikowany denim podany w formie koszulo-kurtki.
W kolekcji Delikatessen jesień-zima 2014/15 projektanci wykorzystali takie tkaniny jak: gotowane wełny, grube zimowe bawełny, tweedy jedwabno-wełnianie. Jedną z charakterystycznych tkanin jest japoński pikowany denim podany w formie koszulo-kurtki.
fot. Zuza Krajewska
Stylizacja: Andrzej Sobolewski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz